release_shutter

Start med de vigtige indstillinger

Dit kamera kommer fra fabrikken med en bunke indstillinger. Nogle af dem behøver du slet ikke tænke på, andre ændrer du efterhånden som du finder ud af hvor meget og hvordan du bruger kameraet og endelig er der nogen, hvor det giver meget god mening at ændre fabriksindstillingen så hurtigt som muligt.
De indstillinger jeg nævner hedder noget forskelligt på forskellige kameraer og befinder sig forskellige steder i menusystemet – måske findes de slet ikke på dit kamera. Jeg tager udgangspunkt i et Canon 7D med engelsk menu.

Den første instilling er nok en af de aller vigtigste! Indstillingen er “Release shutter without Release shutter without card card” eller ”udløs lukker uden kort” på dansk og den skal sættes til [Disable] eller [Deaktiver]. Dette gør, at du ikke kan tage et billede (udløse lukkeren) hvis der ikke er et hukommelseskort i kameraet. I “gamle dage” svarede det til, at tage billeder uden film i kameraet. Så spar dig for ærgelserne over ikke at have haft “film” i kameraet og sæt  ”Release shutter without card” til [Disable].

Den anden indstilling er “Highlight alert” eller “Højlysadvarsel” på dansk og den skal sættes til [Enable] eller [Aktiver]. highlight alertDenne indstilling er – som navnet antyder – en advarsel: når du kigger på dit billede på monitoren bag på kameraet, vil eventuelle overeksponerede områder blinke. Overeksponeret betyder i dette tilfælde, at de blinkende pixels har fået så meget lys, at de aldrig bliver andet end hvide og alle detaljer er væk. Når det sker, skal du overveje, om det er vigtige detaljer der forsvinder fra billedet. Hvis du for eksempel laver et portræt og hele ansigtet blinker, bør du nok skrue ned for eksponeringen. Men hvis det bare er en sky i baggrunden der blinker, kan det nok være lige meget. Omvendt kan man nogen gange gå efter at få advarslen: hvis du har en baggrund som skal være hvid uden detaljer, så skru op for eksponeringen indtil baggrunden blinker.

Den tredje indstilling er “Copyright information”. Her kan du skrive dit navn og detaljer vedrørende den copyright dine billeder skal have. Umiddelbart kan jeg se to fordele, ved at skrive copyrigt-informationer i dit kamera. Den første fordel er meget lav-praktisk: hvis du har samme slags kamera som din ven (eller alle de andre medlemmer i foto-klubben), er du aldrig længere i tvivl om hvilket der er dit. Det tager to sekunder at se hvis navn der står som copyright. Den anden fordel er, at copyright-informationerne bliver lagret i dine billeder. Så når billederne kommer på nettet fremgår det, at det var dig der tog dem. Det kan være en fordel hvis både du, onkel Bent og tante Oda lægger billeder op i et fælles galleri på familiens hjemmeside. Eller hvis foto-klubben holder en konkurrence og skal holde styr på deltagerne. Eller hvis en professionel fotograf vil sikre sig, at hans copyright-informationer følger med billedet.

copyright information copyright information copyright information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>