IMG_2390

Print og fremkaldelse af billeder – Format, størrelser og kvalitet

Hvis du kun har dine billeder digitalt på telefonen eller computeren, snyder du dig selv for den fornøjelse det er, at se sine billeder i stort format på væggen. Bare det at have et billede printet på fotopapir i en relativt lille størrelse, giver billedet en værdi som det ikke har når det udelukkende er digitalt. Priserne er så lave, at den ikke er nogen undskyldning for ikke at få sine billeder fremkaldt: De fleste steder koster det under 1 kr. at få fremkaldt billeder i 10×15 cm. Det er heller ikke teknisk svært at få billeder fremkaldt: de firmaer der fremkalder billeder har netop gjort processen så simpel som muligt, da det er på den måde de tjener deres penge. I denne blogpost vil jeg gennemgå hvor simpelt det er at få billeder fremkaldt og hvad man skal være opmærksom på.

Størrelsesforholdet

Det første man skal være opmærksom på, er størrelsesforholdet på det digitale billede der skal fremkaldes. Billederne fra de fleste digitale kameraer har et størrelsesforhold på 2×3. Det vil sige, at et digitalt billede direkte ud af kameraet og uden beskæring passer i alle billedstørrelser, der har et størrelsesforhold på 2×3. Når du skal fremkalde et billede, bruger du det samme digitale billede til fysiske billeder med det samme størrelsesforhold (f.eks. 10×15 cm, 20×30 cm og 60×90 cm). Bemærk at det er størrelsesforholdet der har betydning og ikke størrelsen: et digitalt billede består af pixels og har ikke nogen fysisk størrelse.
Hvis du skal fremkalde til en størrelse hvor størrelsesforholdet ikke passer, bliver du nødt til at beskære. Hvis du for eksempel har et digitalt billede i forholdet 2×3 og vil fremkalde det til 13×18 cm, bliver du nødt til at beskære siderne. Beskæring er altid indbygget i bestillingssystemet hos dem du bestiller, så de ved at størrelsen passer. Du kan selvfølgelig selv beskære på forhånd i et billedbehandlingsprogram men vær meget opmærksom på, at det udelukkende er størrelsesforholdet du ændrer og at du ikke forstørrer eller formindsker originalbilledet.

Størrelse – og hvorfor DPI er irrelevant

Som nævnt består digitale billeder af pixels og har derfor ikke nogen fysisk størrelse og det er derfor du bruger det samme digitale billede til at fremkalde fysiske billeder i forskellige størrelser. Det vil sige, at når du bestiller, uploader du ét digitalt billede og bestiller det i de størrelser du skal bruge. Så simpelt er det!
Et begreb der – unødigt – forvirrer mange er “DPI”. DPI er en forkortelse for “dots per inch” og angiver hvor mange “prikker” der er per tomme. Med hensyn til digitale billeder betyder “dot”/”prik” altså pixel og da vi allerede ved, at digitale billeder ikke har nogen fysisk størrelse, er DPI irrelevant for digitale billeder. Et billede på f.eks. 1000×1000 pixels vil altid være 1000×1000 pixels ligegyldig hvad dets DPI er – en pixel er en pixel.
Et godt eksempel på, at DPI er irrelevant for digitale billeder er film. En film i HD har en opløsning på 1920×1080 pixels. Hvis du ser en filmen på et HD-tv fylder billedet hele skærmen, ligegyldigt hvor stor skærmen er. Det vil sige, at forskellig størrelse skærme har forskellig opløsning/”DPI” og ligegyldigt hvad filmens DPI er sat til, vil billedet fylde hele skærmen – en pixel er en pixel.
Her er to versioner af det samme billede. Den eneste forskel på billederne er, at DPI er 1000 på det ene og 10 på det andet. Begge billeder er 800 x 533 pixels og derfor lige store på en monitor.


DPI er også irrelevant når man skal fremkalde eller printe billeder, da det ikke fortæller det vigtigste om det fysiske billede: hvor stort det er. Det er irrelevant om et fysisk billede er 117 eller 315 DPI. Det vigtigste er, at det har den korrekte størrelse.
Der er en myte der hedder, at et billede skal printes/fremkaldes i mindst 300 DPI for at det skal se godt ud. Jeg ved ikke hvordan den myte er opstået men den har ikke hold i virkeligheden. Tænk hvis et HD-tv skulle have en opløsning på 300 DPI: skærmen ville være cirka 6″ stor – hvilket jo er en del mindre end de 40-50″ der er normalt i dag. Men det er jo digitale billeder, hvad med fysiske billeder? Hvis et digitalt billede fra et 20 MP-kamera (5472×3648 pixels) bliver printet i 300 DPI, bliver det fysiske billede ca. 45×30 cm stort. Ifølge myten er 45×30 cm altså det største man kan printe/fremkalde et billede fra et almindeligt spejlrefleks hvis man ønsker, at billedet skal se godt ud. Ifølge myten kan man ikke altså ikke bruge billeder fra et spejlreflekskamera til at printe plakater i en ordentlig kvalitet. Det burde være indlysende, at myten ikke holder vand.
300 DPI (eller et hvilket som helst andet tal) fortæller i sig selv ikke noget om kvaliteten af printet. “Prikkerne” på de store reklameplakater, der hænger ved indkøbscentre og biografer kan være på størrelse med LEGO-klodser! Hvis en LEGO-klods er en tomme stor, betyder det at plakaterne har en opløsning på 1 DPI! Til gengæld er plakaterne flere meter lange på hver led og skal ses på relativt lang afstand. Kort sagt: DPI er irrelevant.

Sådan bestiller/printer du

Fremgangsmåden når man skal fremkalde eller printe billeder er meget simpel. Når man bestiller på nettet, er der altid en form for redigeringsværktøj, der sikrer at man bestiller i den rigtige størrelse (og evt. korrigerer farver og andet som jeg ikke vil gennemgå).
Start med at finde ud af størrelse og størrelsesforhold på det fysiske billede du vil bestille og størrelsesforholdet på det digitale billede. Hvis størrelsesforholdet på det fysiske og det digitale billede matcher, skal du ikke beskære det digitale billede. Hvis størrelsesforholdet matcher, bruger du det digitale billede til at bestille fysiske billeder med det samme størrelsesforhold. Det vil sige, at hvis du har et digitalt billede der er i størrelsesforholdet 2×3 (som billederne fra de fleste spejlreflekskameraer er), kan du bruge det til at bestille billeder i størrelsen 10×15 cm, 20×30 cm, 60×90 cm, 2×3 m osv.
Hvis størrelsesforholdet på det fysiske og det digitale billede ikke matcher, har du to valgmuligheder: enten bruge dit eget redigeringsværktøj eller redigeringsværktøjet hos dem du bestiller, til at beskære. Husk, at det er størrelsesforholdet på det digitale billede, du ændrer ved at beskære og ikke størrelsen (husk, digitale billeder har ikke nogen fysisk størrelse). Hvis du f.eks. skal bestille et billede på 30×30 cm, beskærer du det digitale billede så det får størrelsesforholdet 1×1. Dét digitale billede kan du så bruge til at bestille kvadratiske fysiske billeder i alle størrelser.

Jeg håber, at du vil benytte min lille guide til at få fremkaldt dine egne billeder og indse glæden ved at have billeder i fysisk form – det er hverken dyrt eller svært.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>