AOA-22

Exif – Vigtig viden eller ligegyldig info?

Hver gang dit kamera tager et billede, bliver der udover selve billedet også gemt informationer om billedet i selve billedet. Disse informationer fortæller detaljer som f.eks. tidspunktet billedet blev taget, hvilket kamera der blev brugt, hvilken brændvidde, hvilken blænde, eventuelle GPS-koordinater og en masse andre mere eller mindre nyttige informationer. Standarden for alle disse informationer (metadata) er “Exif” som er en forkortelse for “Exchangeable image file format”. I denne blogpost vil jeg skrive om hvad man kan bruge exif til og hvad man ikke kan bruge exif til.

Hvad exif ikke kan bruges til

“Flot billede! Hvad er exif?” er et spørgsmål, der dukker op med jævne mellemrum på foto-fora. Når nogen spørger efter exif, er det som regel kameraindstillingerne de spørger efter. Jeg går ud fra, at vedkommende der spørger, tror at man ud fra kameraindstillingerne kan genskabe billedet. Sådan fungerer exif ikke!
Exif fortæller intet om indholdet af billedet: man kan ikke ud fra exif afgøre om motivet er en blomst eller en lastbil. Exif fortæller heller ikke om billedet er over- eller undereksponeret.

Disse to billeder er taget en meget tidlig morgen før et shoot. Billederne er taget for at finde ud af hvor meget (eller lidt) lys der er i miljøet, så jeg er relativt tæt på med mine kameraindstillinger og lysstyrken fra min speedlight når modellen er klar. Begge billeder er taget med præcis de samme kameraindstillinger – Den eneste forskel er 5 minutter.


I løbet af de 5 minutter mellem billederne, er solen kommet en smule længere op på himlen og der er kommet mere lys. 5 minutter senere er solen kommet endnu længere op og der er kommet endnu mere lys. Man indstiller altid eksponeringen i kameraet efter hvor meget lys der er i miljøet og hvor lyst eller mørkt man ønsker billedet skal være. Som sagt fortæller exif intet om hvor meget eller lidt lys der er i billedet. Billederne ovenfor er begge skudt på f/2,8;1/100 sekund; ISO 200 og efterhånden som der kom mere lys, blev jeg nødt til at justere for at holde den samme eksponering. Hvis jeg ikke havde justeret indstillingerne, ville billedet blive lysere og lysere og måske endda overeksponeret.
En anden grund til, at nogen spørger efter exif er, de vil ”genskabe” den dybdeskarphed der er i billedet. Igen er det en misforståelse, at man kan sige noget om billedet ud fra exif. Et billede der er skudt på f.eks. f/16 har meget forskellig dybdeskarphed hvis motivet er et insekt, der er skudt meget tæt på og et landskab der er skudt på stor afstand.
Det samme er tilfældet med lukkertiden: lukkertiden fortæller intet om der er ”bevægelse” i billedet. En lukkertid på 1/500 sekund er måske nok til at ”fryse” en motionistløber men det er ikke nok til at ”fryse” en motorcyklist.
Det vil sige, at både lukkertid og blænde, er noget man kan se i billedet og ikke behøver exif til. Jo mere bevægelse der er i billedet, jo længere er lukkertiden. Jo større dybdeskarphed der er i billedet, jo større er blændetallet.
Så i stedet for at spørge efter exif, så kig på billedet og prøv selv at regne dem ud. Det er en god øvelse og exif er alligevel ligeyldig info.

Hvad kan exif bruges til

Som sagt, gemmer exif en masse info udover kameraindstillingerne og det er her, at exif kommer til sin ret.
Exif kan bruges til at danne en statistik, der fortæller om ens fotovaner. F.eks. kan statistikken fortælle, at ud af ens tre objektiver, bruger man kun de to og at man derfor sagtens kan sælge det man ikke bruger. Eller at man måske altid bruger sit tele-zoom-objektiv på den lange brændvidde og måske derfor skulle overveje at købe noget længere.
Statistikken kan også bruges som en øvelse: hvis man f.eks. altid skyder på store blænder, kan man udfordre sig selv og skyde på små blænder.
GPS er en anden nyttig information der bliver gemt i exif. Så hvis man har glemt hvor billedet er taget, er det bare at kigge i exif. Det er ikke alle kameraer, der har GPS indbygget men det er stadig muligt at gemme GPS i billedets exif (f.eks. i Lightroom). GPS i exif er genialt til ”huske” en lokation man måske vil vende tilbage til og selvfølgelig hvis man er ude og rejse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>