sorthvid

Dit kamera er dumt!

Dit kamera er dumt, for det tænker kun på en ting når det skal tage et billede: farven grå. Det er selvfølgelig ikke kun dit kamera men også alle de andres :)
Når du tager et billede i en af de hel- eller halvautomatiske indstillinger, tænker kameraet kun på en ting: hvordan eksponerer jeg, så billedet bliver gennemsnitligt gråt? Lad os sige, at du er på sightseeing og ser en pæn udsigt du gerne vil forevige. Kameraet er i blændeprioritet (Av), blænden er på f/5 og ISO er på 100 eller måske er kameraets drejehjul sat på “Landskab”. Du sætter kameraet til øjet, trykker på knappen og – vupti – kameraet har bestemt, at lukkertiden skal være 1/1600 sekund. Hvordan fandt kameraet ud af det?!

Svaret er selvfølgelig, at kameraet beregnede, at en lukkertid på 1/1600 sekund ville give et gennemsnitligt gråt billede:
Jamen, det billede er jo ikke gråt…Nej men måden kameraet beregnede lukkertiden på, var baseret på gennemsnitlig grå. Her er det samme billede i sort/hvid:
Og her er “gennemsnitsværdien”: Faktisk er det gennemsnitsværdien til venstre i billedet og 50% grå fra Photoshop til højre – prøv at finde skillelinjen.
Men hvad har det af betydning, at dit (og mit) kamera er dumt og stræber efter et gennemsnitligt gråt verdensbillede? Sålænge det du tager billeder af indeholder nuancer fra mørkt til lyst, har kameraet jo ret: motivet er gennemsnitligt gråt – Problemerne kommer, når motivet netop ikke er gennemsnitligt gråt. Forestil dig, at du tager et billede af en snemand du lige har lavet: kameraet ved ikke, at du tager et billede af en hvid snemand i et hvidt snedækket landskab. Resultatet bliver et billede hvor sneen er grå, for det tror kameraet jo er rigtigt.
Her er et billede af et hvidt stykke papir som kameraet ser det:

Og sådan synes kameraet, at et stykke sort karton skal se ud:

Tilsammen ser de sådan ud:

Konklusionen er, at det for det meste ikke gør noget, at dit kamera er dumt – du skal bare vide hvornår du skal tænke for det. I en fremtidig blogpost vil jeg fortælle, hvordan du hjælper kameraet når det dummer sig for meget.

2 thoughts on “Dit kamera er dumt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>